Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Europe - Regional Pages: Hungary

Content in local languages, created by our regional experts. All sessions are listed in US Time zone

Üdvözöljük

 

Üdvözöljük a Web of Science magyar nyelvű honlapján!

 

Ezen forrás célja, hogy a Web of Science termékeihez különböző támogató eszközöket és képzési anyagokat biztosítson a magyarországi felhasználók számára.  A képzések, oktatási anyagok és hasznos linkek elősegítik a hatékonyabb munkát ezekkel az eszközökkel. 

 

Ha szeretne értesülni az aktuális magyar nyelvű webináriumainkról, itt íratkozhatnak fel a hírlevélre:

http://discover.clarivate.com/training-opt-in 

 

Ha bármilyen kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Webináriumok

Szakirodalmi áttekintés magabiztosan

Május 19. 10.00 (Budapest)

Akár egy áttekintést ír, akár a szakdolgozatát kezdi, az irodalmi áttekintésbe való belekezdés ijesztőnek tűnhet. Ha nem tudja, hol kezdje, vegyen részt ezen a webináron, hogy megtanulja, hogyan kezelje magabiztosan az irodalmi áttekintéseket.

Bemutatjuk, hogyan találhatják meg a releváns publikációkat, megnézzük, mely cikkek mutatják a téma jövőbeli fejlődését, összegyűjtjük és egyszerűem idézzük a hivatkozásokat a cikk írásának megkezdésekor.

Regisztráció

Valódi SWOT-elemzések és összehasonlítások az InCites Benchmarking&Analyticsben

Május 30. - 10.00 (Budapest)

Az InCites Benchmarking & Analytics objektív és megbízható mutatókat kínál, amelyek szükségesek a magabiztos, adatvezérelt döntéshozatalhoz. Csatlakozzon a webinárhoz, ahol bemutatjuk hogyan hozhat létre SWOT elemzéseket.

Megnézzük, hogyan lehet pontosan elemezni az intézményi termelékenységet, értékelni az együttműködéseket, azonosítani a téma szakértőit, bemutatni az erős oldalakat, felfedezni a lehetőségeket, összehasonlítani az eredményeket a többiekkel stb.

Regisztráció

Élelmiszer- és egészségtudományi tartalom elmélyítése a Web of Scienc platformon az FSTA adatbázis segítségével

Június 8. – 11.00

A Food Science and Technology Abstracts a világ vezető adatbázisa az élelmiszer és egészségtudományok területén. A folyóiratokból, konferenciakötetekből és szabadalmakból felölelt mélyreható és megbízható tudományos tartalom kiegészítve az egyedi FSTA tezaurusszal pillanatok alatt feltárja a témához kötődő összes releváns rekordot. A Web of Science platformnak köszönhetően egyszerűen követhetjük a hivatkozásokat, kerestünk rá a teljes szövegekre és exportálhatjuk a rekordokat többek között különféle bibliográfiakezelőkbe. A webinár során bemutatjuk, hogyan segíti a tudományos irodalom feltérképezését az FSTA a Web of Science platformon. A webinár első felében az IFIS képviselője angol nyelven mutatja be az FSTA-t, a második felében a Clarivate képvislője mutatja be az FSTA kiaknázását a WOS platformon.

Regisztráció

Web of Science

 Kutatásfinanszírozási adatok a Web of Scienceben

► Gyűjteménykezelés a Web of Science eszközeivel

 Nyílt hozzáférés megállapítása és elemzése a Web of Scienceben

 Újdonságok az új Web of Science felületen

 Web of Science adatok integrálása

 Teljeskörű szerzői profilok a munkásság és hatás bemutatására

► Kezdje a tanévet az új Web of Science-szel és egyéb elengedhetetlen eszközökkel

► Nyílt hozzáférés és finanszírozás

► Clarivate adatok a jobb döntéshozatal támogatására Web of Science API-k

► A kutatói munkásság bemutatása

► Web of Science és InCites fejlesztések 2021-ben

► Finanszírozási környezet feltérképezése

► Kollaboratív kutatás fontossága

► A kutatási környezet kibővítése: Emerging Sources Citation Index

► Vizsgálja meg, hullajtsa le a leplet és elemezzen egy témát: COVID vakcinák

 

EndNote

► Felhasznált irodalom pillanatok alatt? - Endnote online bemutató

► Hogyan spórolhat meg több ezer órát a kutatásaira 

 Az új EndNote20 bemutatása

 Bevezető az EndNote Desktop használatába

 

Journal and Highly Cited Data

► Folyóiratok értékelése a Journal Citation Reports segítségével

► Legjobban teljesítő kutatások megállapítása az Essential Science Indicators segítségével 

► A 2021-s Journal Citation Reports

 

InCites Benchmarking and Analytics

► Intelligens mérőszámok használata a felelősségteljes elemzésekhez

 Teljesebb kép az adatok normalizálásának köszönhetően

 A megújult InCites felület bemutatása

 InCites - ismerekedés az új felülettel

 Citation Topics bemutatása az InCitesban

 Tudományos kiválóság megállapítása

► Bevezetés a globális egyetemi rangsorokba

► Kutatási stratégia – bibliometriai elemzések kutatók számára

 

 

Gyógyszerfejlesztés

  Ötletből gyógyszer - Clarivate megoldások az élettudományok területén

Tudományos irodalom kiválasztása a Web of Sciencebe

FTSA a Web of Science platformon - IFIS webinárok

Az IFIS rendszeres webinárokat tart az FSTA felhasználásáról a WOS platformon. Az aktuális webinárkínálat az alábbi honlapon érhető el: https://www.ifis.org/register-web-of-science-webinar 

Új ISI elemzés

Central Europe: A profile of the region and its place in the European research network

Az Institute for Scientific Information™ legfrissebb elemzése a közép-európai tudományos környezetet vizsgálja, Az elemzésben azok az országok kaptak helyet, amelyek 2000 óta csatlakoztak az Európai Unióhoz 2000.

A jelentés a következő témákkal foglalkozik, hogy segítse a kutatás értékelését, a menedzsmentet és a politikai döntéseket:

  • A kutatási eredmények alakulása
  • Nemzetközi együttműködés
  • Hatás
  • Erősségek és specializációk
  • A régió különböző intézményeinek hatása.

A jelentést itt tölthetik le.

A korábbi ISI jelentések itt érhetőek el.

Újdonságok a Clarivate háza táján

Hogyan írjunk építő jellegű lektorálást 

Az építő jellegű szakértői értékelés írásának megtanulása elengedhetetlen lépés a publikált irodalom minőségének és integritásának megőrzésében. A legfrisseb blogunkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és Clarivate forrásokat, beleértve a szakértői értékelési sablonokat, példákat és a Web of Science™ Academyt,  amely ingyenes, online tanfolyamunk a szakértői értékelés alapvető kompetenciáinak elsajátítására.

GRAS ranking kategóriák az InCitesban

A Shanghai University Ranking tudományterületi rangsora által használt kategóriák elérhetőek az InCites Benchmarking&Analytics felületén. Ennek köszönhetően egyszerűen megállapíthajuk:

- mely tudományterületeken teljesíti az intézményünk a publikációs küszöbértéket

- hogyan alakulnak a rangsorban követett mérőszámaink

- hol tart ma a többi rangsorolt intézmény

Ha szeretnének többet megtudni, létrehozni és elmenteni elemzéseket, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Régi JCR felület kikapcsolása

2022. március 4-én tervezzük a régi JCR felület kikapcsolását. Ha bármilyen funkció hiányzik az új felületen, amelyet a régin használnak, kérjük jelezzék.

Fenntartható fejlesztési célok az InCitesban

A ENSZ tagállamai által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlesztési Célokra épülő séma segítségével az egyetemek és kutatóintézetek nyomon követhetik a saját hozzájárulásukat a Fenntartható Fejlesztési Célokhoz. További információkat itt találnak.

Making it count: Research credit management in a collaborative world

A kutatás világában a kreditszerzés befolyásolja a motivációt és a hírnevet. A publikációk és hivatkozásaik számbavételének módja kritikus fontosságú a promóció, a finanszírozás és a stratégiai döntéshozatal szempontjából egyéni, intézményi és nemzeti szinten.

Ebben az elemzésben az Institute for Scientific Information™:

  • megvizsgálja, hogy a növekvő nemzetközi együttműködés és szerzői szerep hogyan nehezíti a kreditelosztás megértését és értelmezését,
  • új mérőszámot javasol – a Collaborative CNCI-t (Collab-CNCI) –, amely létfontosságú innováció abban az időszakban, amikor a nemzetközi együttműködés és globális kutatás meghatározó jellemzőjévé válik a kutatások világában, és
  • felkéri a kutatás felhasználóit és vezetőit, hogy nyilatkozzanak a Collab-CNCI relatív előnyeiről egyéni, intézményi és nemzeti szinten összehasonlítva a rendelkezésre álló módszerekkel vagy kiegészítve azokat.

Régi WOS felület kikapcsolása

2022. január 6-án kikapcsoltuk a régi Web of Science felületét, így mostantól csak az új felületet használhatják.

Web of Science szuperrekord

Ha egy cikk több adatbázisban is szerepel a Web of Science platformon, minden egyes adatbázis kiegészíti a rekordot a saját speciális kulcsszórendszerével (pl. a Medline a MESH Termsszel, Biosis Citation Index a Taxonomic Data, Disease Data stb adatokkal...). Mostantól a kiegészítő adatokat az All Databases teljes rekordban egyszerűen megjeleníthetjük. Az első körben a Medline és Bisosis Citation Index adatokat tudjuk könnyen lenyitni, de hamarosan bővítjük a funkciót további adatbázisokkal.

JOURNAL CITATION REPORTS

Október 25-én frissítettük a JCR mérőszámokat azon folyóiratokra, ahol hiányosságok merültek fel a júniusi frissítést követően. Immáron a végleges adatokat látjuk a Journal Citation Reportsban a 2020-s évre vontakozóan.

Folyamatosan fejlesztjük az új JCR felületet, amely október végén a „Compare journal” funkcióval bővült, így mostantól mélyrehatóan hasonlíthatunk össze akár 4 folyóiratot

Author Impact Beamplots

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb újdonsága az Author Impact Beamplots, amely egy új vizualizáció az új Web of Science felületén a szerzői profilokban. Ez az új vizualizáció teljesebb képet mutat a szerző munkásságáról: már nem egy egyszerű számot látunk csak önmagában (a Leiden-kiáltványnak is megfelelően), hanem egyszerre látjuk a szerző publiklációit az egyes évekre lebontva és az egyes publikációk rangsorát a hivatkozási szám alapján percentilisértékben kifejezve. A percentilis számolásához figyelembe vesszük a publikáció típusát, kiadás évét és tudományterületet is. Az alábbi honlapon olvasható az Author Beamplots fehér könyvünk https://discover.clarivate.com/beamplots-whitepaper , a szerzői Beamplotokat pedig az új Web of Science felületén a szerzői profil megnyitása után jelenítik meg.

Felhasznált irodalom kontextusba helyezése - enriched Cited References

A Web of Science Core Collection új felületén egyes cikkeinek felhasznált irodalmát kontextusba helyeztük. Mostantól egyszerűen megállapíthatjuk mely részeiben a cikknek mely szakirodalomra hivatkoztak, hányszor hivatkoztak a cikken belül a szakirodalomra, vagy mely hivatkozások találhatóak közel egymáshoz és fontosak lehetnek. Kiindulópontként 695 DOAJ Gold folyóirat cikkeit vizsgáltuk meg, egy példa: Seasonal Energy Storage Potential Assessment of WWTPs with Power-to-Methane Technology. A jövőben folyamatosan bővítjük a folyóiratcikkek listáját.

My Research Assistant 

WOS alkalmazás Android és iPhone okostelefonokra, hogy bárhol bármikor kapcsolatban lehessünk a tudományos szakirodalommal. Tovább a honlapra

Web of Science Citation Connection

InCites

Kapcsolat

Konzultáns:

 

Tóth Szász Enikő

eniko.szasz@clarivate.com  

00420 777 075 025

LinkedIn

 

 

Területi képviselő:

 

Massimiliano Carloni

massimiliano.carloni@clarivate.com

 

 

 

 

Koronavírussal kapcsolatos források

Összefoglaló naprakész információk a koronavírussal kapcsolatos kutatásokkal és gyógyszerfejlesztésekkel kapcsolatban a Web of Scienceből, Cortellis Drug Discovery Intelligence-ből, valamint ingyenes hozzáférés kérése a forrásokhoz:

https://clarivate.com/coronavirus-resources/

Citation Connection