Skip to Main Content

Europe - Regional Pages: Hungary

Content in local languages, created by our regional experts. All sessions are listed in US Time zone

Üdvözöljük

 

Üdvözöljük a Web of Science magyar nyelvű honlapján!

 

Ezen forrás célja, hogy a Web of Science termékeihez különböző támogató eszközöket és képzési anyagokat biztosítson a magyarországi felhasználók számára.  A képzések, oktatási anyagok és hasznos linkek elősegítik a hatékonyabb munkát ezekkel az eszközökkel. 

 

Ha szeretne értesülni az aktuális magyar nyelvű webináriumainkról, itt íratkozhatnak fel a hírlevélre:

http://discover.clarivate.com/training-opt-in 

 

Ha bármilyen kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Webináriumok

A kutatás integritásának támogatása megbízható eszközökkel és adatokkal

Február 26. – 11.00

Ma nemcsak a kiadott folyóiratok számának exponenciális növekedésének vagyunk tanúi, hanem a megkérdőjelezhető kiadói gyakorlat is egyre inkább terjed. Emellett a kutatás integritását fenyegető számos jelenséggel találkozunk, beleértve a cikkgyárakat, a képmanipulációt és a mesterséges intelligenciával való visszaélést

A kutatás integritásának fenntartása a kutatóintézetek, kutatók, finanszírozók, kiadók és adatbázis-szolgáltatók közös erőfeszítése. Mindegyiknek lépéseket kell tennie a tudományos eredmények érvényességének, pontosságának és általános hitelességének biztosítására.

Csatlakozzon ehhez a webinárhoz, hogy megtudja, milyen lépéseket tesz a Clarivate a kutatás integritásának előmozdítása érdekében a Web of Science-ben, azon folyamatos erőfeszítéseink részeként, hogy proaktívan hozzájáruljunk a tudományos és tudományos kutatásokba vetett közbizalom fenntartásához.

Regisztráció

 

Az új Grants Index bemutatása a Web of Science platformon

Március 19. 9.00

Az új Web of Science Grants Index gyors hozzáférést biztosít a világszerte korábban odaítélt pályázatokkal kapcsolatos információkhoz, hogy támogassa a kutatók erőfeszítéseit az új finanszírozás biztosítására.

A Grants Index segítségével több mint 400 finanszírozó szervezettől származó szabványosított pályázati adatokat érhetünk el, amelyek szervesen beágyazódnak a Web of Science felhasználók millióinak a kutatási munkafolyamataiba. A kutatók gyorsan és egyszerűen megérthetik, mit finanszíroztak már korábban, hogy jobban megkülönböztethessék az új projektjeiket és javaslataikat, amikor új forrásokért versenyeznek.

A webináron az alábbi témákkal foglalkozunk:

• milyen kutatásokat finanszíroztak már az adott témában

• a megítélt támogatások eredményeinek áttekintése

• a múltbeli finanszírozási tevékenység elemzése a kutatási eredmények széles skálájával együtt egyetlen platformon

• nyitott finanszírozási felhívások keresése a Web of Science és a Pivot-RP közötti közvetlen kapcsolat segítségével 

Regisztráció

                                                                                                                         
Webinár
Kutatói profilok a Web of Sciencen
A nyílt tudományos kezdeményezések támogatása megbízható adatokkal és méretezhető megoldásokkal
Preprint Citation Index – új tartalom a Web of Science platformon

Tudományos irodalom kiválasztása a Web of Sciencebe

Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022

4 magyar egyetem az ARWU rangsorában

A ShanghaiRanking Consultancy augusztus 15-én tette közzé az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022-t.

Az ARWU hat objektív mutatót használ a globális egyetemek rangsorolására, beleértve a Nobel-díjat és Fields-érmet elnyert öregdiákok és alkalmazottak számát, a Clarivate által kiválasztott, magasan idézett kutatók számát, a Nature és Science folyóiratokban megjelent cikkek számát, valamint a Science Citation Index Expandedban és Social Sciences Citation Indexben  indexelt cikkeket. 

A legjobb 1 000 egyetem között idén is 4 magyar egyetem szerepel: 

További részleteket a rangsor oldalán olvashatnak.

Web of Science szerzői profilok

Augusztus 18-án véglegesen összevontuk a Web of Science szerzői profilokat és a Publons profilokat.

A Web of Science szerzői profilok frissítése ezentúl kizárólag a Web of Science platformon, a bejelentkezést követően történik. A bal oldalon, a fekete zónában található meg a Profile, alatta pedig a frissítési lehetőségek.

Az összes fontos tudnivalót az új Web of Science profilokkal kapcsolatban csokorba gyűjtöttük az alábbi oldalon: https://fileshare.clarivate.com/training/wosg/researcher-profiles/#/

Szeptember 20-ára 10 órára hirdettük meg a Web of Science profilokról szóló webinárunkat a magyar felhasználók számára. Itt regisztrálhatnak: https://clarivatesupport.webex.com/clarivatesupport/j.php?RGID=r2d2822d3556aaab668218b1c25c20b40

A következő, angol nyelvű, szerzői profilokról szóló webináriumot augusztus 24-én tartjuk közép-európai idő szerint 16 órától. Itt lehet regisztrálni: https://clarivate.com/webofsciencegroup/training/web-of-science-essentials-and-one-profile-update/

Új ISI elemzés

Central Europe: A profile of the region and its place in the European research network

Az Institute for Scientific Information™ legfrissebb elemzése a közép-európai tudományos környezetet vizsgálja, Az elemzésben azok az országok kaptak helyet, amelyek 2000 óta csatlakoztak az Európai Unióhoz 2000.

A jelentés a következő témákkal foglalkozik, hogy segítse a kutatás értékelését, a menedzsmentet és a politikai döntéseket:

  • A kutatási eredmények alakulása
  • Nemzetközi együttműködés
  • Hatás
  • Erősségek és specializációk
  • A régió különböző intézményeinek hatása.

A jelentést itt tölthetik le.

A korábbi ISI jelentések itt érhetőek el.

Újdonságok a Clarivate háza táján

A 2023-s Journal Citation Reports kiadásban az Arts&Humanities és ESCI folyóiratokra is számolunk Journal Impact Factort

A 2023-s évben megjelenő Journal Citation Reportsban az összes Web of Science Core Collectionban megtalálható folyóiratra számolunk Journal Impact Factort. A teljes bejelentést itt olvashatják el.

Új mérőszám az InCitesban: Citations from Patents

A Citations from patents mérőszám azt mutatja meg, hányszor hivatkoztak a publikációs halmazra szabadalmakban a Derwent Innovations adatbázisunkban.

Group – új funkció az InCitesban

Az új Group funkciónak köszönhetően akár 100 entitást menthet el ugyanabba a csoportba, így összegezve az egyes mérőszámokat. A csoportokat minden egyes modulban létrehozhatja,legfeljebb 20-at modulonként. További információkat itt találnak.

Hivatkozások kontextusba helyezése – enriched cited references

A tudományos közösségre gyakorolt hatás mérésére az egyik leggyakrabban használt módszer a hivatkozási szám (Times Cited). Mindeddig nehezen dönthettük el, vajon miért hivatkoztak a szerzők a publikációra. Az enriched cited references segítségével kontextusba helyezzük a hivatkozási számot 

A hivatkozásokról, azok klasszifiációjáról bővebben a júniusi webinárban szólunk.

Hivatkozástérkép újra a Web of Science felületén

A gyakorlott felhasználóink talán még emlékeznek a hivatkozástérképre a korábbi Web of Science felületeken. Mostantól az új Web of Science felületén is elérhető, mégpedig a Web of Science szerzői profilokban, minden egyes zárolt (=claimelt) szerzői profilban. A hivatkozástérkép segítségével könnyen megérthetjük a szerző hatásának földrajzi megoszlását. A térkép nagyobbítható/kicsinyíhető és az egyes cikkek információi a piros gombra való kattintással jelennek meg

„Fast 5000” export újra elérhető

Folyamatosan bővítjük és finomítjuk az export opciókat is a Web of Science felületén. A legutolsó frissítéssel visszahoztunk a „Fast 5000” export opciót is.

Browse Publishers a JCR-ban

Az új Journal Citation Reports felületét kiszélesítettük a Browse Publishers opcióval, amely segítségével mostantól egyszerűen megnézhetjük az egyes kiadók lefedettségét, folyóirataikat, összehasonlíthatjuk őket a JCR-ban található mérőszámok segítségével, végül az InCites B&A előfizetők egyszerűen megnyithatják a Publisher Reportot, amely további mélyreható elemzéseket nyújt a kiadó által lefedett tudományterületekről, témákról, valamint a nyílt hozzáférésű publikációkról.

Graphical user interface, text, application

Description automatically generated

Hogyan írjunk építő jellegű lektorálást 

Az építő jellegű szakértői értékelés írásának megtanulása elengedhetetlen lépés a publikált irodalom minőségének és integritásának megőrzésében. A legfrisseb blogunkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és Clarivate forrásokat, beleértve a szakértői értékelési sablonokat, példákat és a Web of Science™ Academyt,  amely ingyenes, online tanfolyamunk a szakértői értékelés alapvető kompetenciáinak elsajátítására.

GRAS ranking kategóriák az InCitesban

A Shanghai University Ranking tudományterületi rangsora által használt kategóriák elérhetőek az InCites Benchmarking&Analytics felületén. Ennek köszönhetően egyszerűen megállapíthajuk:

- mely tudományterületeken teljesíti az intézményünk a publikációs küszöbértéket

- hogyan alakulnak a rangsorban követett mérőszámaink

- hol tart ma a többi rangsorolt intézmény

Ha szeretnének többet megtudni, létrehozni és elmenteni elemzéseket, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Fenntartható fejlesztési célok az InCitesban

A ENSZ tagállamai által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlesztési Célokra épülő séma segítségével az egyetemek és kutatóintézetek nyomon követhetik a saját hozzájárulásukat a Fenntartható Fejlesztési Célokhoz. További információkat itt találnak.

Author Impact Beamplots

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb újdonsága az Author Impact Beamplots, amely egy új vizualizáció az új Web of Science felületén a szerzői profilokban. Ez az új vizualizáció teljesebb képet mutat a szerző munkásságáról: már nem egy egyszerű számot látunk csak önmagában (a Leiden-kiáltványnak is megfelelően), hanem egyszerre látjuk a szerző publiklációit az egyes évekre lebontva és az egyes publikációk rangsorát a hivatkozási szám alapján percentilisértékben kifejezve. A percentilis számolásához figyelembe vesszük a publikáció típusát, kiadás évét és tudományterületet is. Az alábbi honlapon olvasható az Author Beamplots fehér könyvünk https://discover.clarivate.com/beamplots-whitepaper , a szerzői Beamplotokat pedig az új Web of Science felületén a szerzői profil megnyitása után jelenítik meg.

 

Web of Science Citation Connection

InCites

Kapcsolat

Konzultáns:

 

Tóth Szász Enikő

eniko.szasz@clarivate.com  

00420 777 075 025

LinkedIn

 

 

Területi képviselő:

 

Czeglédi Éva

0036 30 343 5549

eva.czegledi@clarivate.com

 

 

 

 

Koronavírussal kapcsolatos források

Összefoglaló naprakész információk a koronavírussal kapcsolatos kutatásokkal és gyógyszerfejlesztésekkel kapcsolatban a Web of Scienceből, Cortellis Drug Discovery Intelligence-ből, valamint ingyenes hozzáférés kérése a forrásokhoz:

https://clarivate.com/coronavirus-resources/

Citation Connection